Počas leta mnohí študenti, ale nielen oni, využívajú možnosť privyrobiť si formou sezónnych brigád. Často ide o prácu na dohodu, prípadne inú formu, ktorá má však v porovnaní s riadnym zamestnaním nižšiu hodinovú dotáciu aj mzdu. Núka sa teda otázka, je potrebné príjem z letnej či sezónnej brigády zdaniť?

 

 

Povinnosť podať daňové priznanie

Slovenský zákon o dani z príjmov v tomto prípade hovorí jasne.

 

Povinnosť podať si daňové priznanie za rok 2023 má každý:

  • koho celosvetové zdaniteľné príjmy za rok 2023 prekročili 2 461,41 eur - do tejto sumy sa rátajú aj príjmy z brigády, ktoré, ak sú na dohodu, patria do kategórie príjmov z tzv. závislej činnosti;
  • každý, koho k podaniu priznania vyzval daňový úrad,
  • kto vykázal daňovú stratu

 

Je potrebné brať na vedomie, že príjmy dosiahnuté v roku 2024 je potenciálne potrebné zdaniť v roku 2025 - meniť sa tiež bude príjmová hranica uvedená v prvej podmienke, zvýši sa na 2 823,24 eur.

 

Čo to znamená v praxi?

Že ak ste na brigáde zarobili viac než 2 461,41 eur - nezáleží na tom, či na Slovensku alebo v zahraničí - máte povinnosť podať si daňové priznanie. Pozor, ak ste na brigáde zarobili menej, no v kombinácii s inými zdaniteľnými príjmami sumu prekročíte, vzniká vám povinnosť aj vtedy.

To, aké slovenské daňové priznanie si podávate, závisí od toho, aký druh príjmov ste dosiahli.

Ak iba zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (zamestnanie, práca na dohodu), tak daňové priznanie typu A. Ak ste mali príjmy aj z iných činností, resp. zdrojov, napríklad z podnikania (aj formou živnosti), prenájmu nehnuteľnosti (vo výške najmenej 501 eur), kryptomien a podobne, máte povinnosť podať si daňové priznanie typu B.

 

Komu sa oplatí podať daňové priznanie?

Niekedy sa vám však oplatí podať daňové priznanie aj vtedy, ak túto povinnosť nemáte. Týka sa to aj sezónnych brigádnikov.

Ak daňovník odvádzal preddavky na daň (teda ak mal podpísanú riadnu pracovnú zmluvu či dohodu), no nedosiahol príjmovú hranicu 2 461,41 eur, môže ich získať v plnej výške naspäť.

Oplatí sa to predovšetkým vtedy, ak u zamestnávateľa nemal podpísané vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane (NČZD) na daňovníka alebo si neuplatnil daňový bonus.

 

Príklad:

Vysokoškoláčka Jana si v roku 2023 popri štúdiu privyrábala formou brigády. Pracovala takto 7 mesiacov. Jej dohodnutá mesačná mzda bola vo výške 250 eur a uplatňovala si aj odvodovú úľavu pre študentov vo výške 200 eur. Počas roka nemala iný príjem a tak jej celkové zdaniteľné príjmy dosiahli 1 750 eur. Počas roka za ňu zamestnávateľ odviedol daňové preddavky vo výške 321 eur.
 

Oplatí sa jej podať daňové priznanie?

Áno, hoci jej nevznikla povinnosť. Ak si totiž podá daňové priznanie dobrovoľne a požiada o vyplatenie daňového preplatku, správca dane jej vyplatí naspäť celú výšku daňových preddavkov, teda 321 eur. 

V podobnej situácii môžu byť aj dôchodcovia, prípadne mamičky na materskej, či iní jednotlivci, ktorí počas roka pracovali na sezónnej brigáde.

Samozrejme, na daňový preplatok môže mať nárok aj ten, komu povinnosť na podanie daňového priznania vznikla. Dôležité je oň požiadať. Platí, že správca dane vypláca iba preplatky, ktoré dosiahli výšku najmenej 5 eur.

 

Pracovali ste v roku 2023 na letnej brigáde? Možno sa vám oplatí podať si daňové priznanie, aj keď ste nemali povinnosť. Ako vidieť na príklade, potenciálne si tak viete prilepšiť aj o stovky eur. Vyplňte si daňové priznanie online v aplikácii Easyforms Mojedane - je to rýchle a jednoduché!

Prečítajte si tiež

Daňové priznanie - lehota podania
Daňové priznanie
Daňové priznanie - lehota podania

 Lehota a spôsob podania daňového priznania Daňové priznanie je potrebné podať ...

Marian Varga

17. január 2016

Zahraničné príjmy a dvojité zdanenie
Daňové priznanie
Zahraničné príjmy a dvojité zdanenie

Aktualizované: 7. januára 2021  Príjmy zo zdrojov v zahraničí a vylú...

Marian Varga

10. február 2016

Daňové priznanie typ A a B
Daňové priznanie
Daňové priznanie typ A a B

danove-prizanie Existujú dva typy tlačív na podanie daňového priznaniaZákladný rozdiel m...

Marian Varga

11. február 2016

Ako neplatiť daň z predaja nehnuteľnosti? Ukážeme vám, ako na to
Daňové priznanie
Ako neplatiť daň z predaja nehnuteľnosti? Ukážeme vám, ako na to

 Aktualizácia: 28. január 2021 Týka sa vás daň z predaja nehnuteľnosti, ak ste zdedi...

Milan Polician

14. február 2016

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Online daňové priznanie 2024 (za rok 2023)

Vyplňte si online daňové priznanie (typu A a typu B - s paušálnymi výdavkami) bez chyby za pár minút. Už viac ako 35 205 spokojných používateľov.

Vyplniť daňové priznanie online

Ak nájdete lacnejšiu aplikáciu, dorovnáme vám cenu

Využilo už viac než 35 205 spokojných užívateľov