Patríte medzi živnostníkov či iné SZČO, prípadne ste za predošlý daňový rok mali aj iné príjmy, ako zo závislej činnosti (zamestnania)? Ak vám za predmetný rok vznikla povinnosť podať si daňové priznanie, vo vašom prípade si musíte podať daňové priznanie k dani z príjmu fyzickej osoby typ B. Čo sa mení, ak ste navyše mali aj príjmy zo zahraničia?

 

 

Príjmy zo zahraničia a dvojité zdanenie

 

Vo všeobecnosti platí, že príjmy dosiahnuté v zahraničí je potrebné zdaniť v mieste skutočného výkonu pracovnej činnosti (napr. zamestnania či práce na živnosť), t.j. v zahraničí. Pozor, pri slovenskej živnosti platí, že v zahraničí sa príjmy zdaňujú len vtedy, ak vám tam vznikne stála prevádzka.

V praxi to znamená, že vám mohla vzniknúť povinnosť podať si aj zahraničné daňové priznanie. To, či k tomu naozaj aj došlo, upravujú vnútroštatné predpisy a zákony tej-ktorej krajiny a my vám odporúčame overiť si, či vám táto povinnosť naozaj aj vznikla, alebo nie. Sankcie za jej nesplnenie môžu v istých prípadoch násobne prevyšovať pokuty u nás.

 

Ale pozor - aj napriek tomu, že tieto príjmy ste dosiahli v zahraničí, vo svojom slovenskom daňovom priznaní typu B ich uviesť musíte. 

 

Nemusíte sa obávať dvojitého zdanenia - s väčšinou krajín sveta (vrátane všetkých krajín EÚ, kam Slováci chodia pracovať najčastejšie) má Slovenská republika podpísanú bilaterálnu dohodu o zamedzení dvojitého zdanenia.

V daňovom priznaní si následne uplatníte tzv. metódu zápočtu dane.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

Príjmy zo zahraničia a termín na podanie priznania

 

Druhým významným špecifikom pri príjmoch zo zahraničia je možnosť odložiť si termín na podanie daňového priznania.

Ak vám vznikla povinnosť podať si daňové priznanie (bez ohľadu na to, či ide o daňové priznanie typu A alebo typu B), riadny termín je 31. marca* za predošlý rok. 

 

Daňovníci, ktorí nemali príjem zo zahraničia, si môžu prostredníctvom Oznamu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania posunúť tento termín až na 30. jún*.

Daňovníci, ktorí mali za predmetný daňový rok aj príjmy zo zahraničia, si ho môžu predĺžiť dokonca až do 30. septembra*. 

*ak tento deň vychádza na víkend či deň pracovného pokoja, posúva sa na najbližší pracovný deň

 

Upozorňujeme, že do jedného z týchto termínov je potrebné daňové priznanie nielen podať, ale aj uhradiť prípadne vzniknutú daňovú povinnosť. 


NÁŠ TIP: patríte medzi živnostníkov, ktorí si uplatňujú paušálne náklady? Vyplňte si slovenské daňové priznanie online v aplikácii Easyforms Mojedane. Hotovo máte v priemere už za 15 minút, všetky výpočty za vás urobí systém a priznanie dostanete vo formáte vhodnom na elektronickú komunikáciu s Finančnou správou.

Prečítajte si tiež

Daňové priznanie - lehota podania
Daňové priznanie
Daňové priznanie - lehota podania

 Lehota a spôsob podania daňového priznania Daňové priznanie je potrebné podať ...

Marian Varga

17. január 2016

Zahraničné príjmy a dvojité zdanenie
Daňové priznanie
Zahraničné príjmy a dvojité zdanenie

Aktualizované: 7. januára 2021  Príjmy zo zdrojov v zahraničí a vylú...

Marian Varga

10. február 2016

Daňové priznanie typ A a B
Daňové priznanie
Daňové priznanie typ A a B

danove-prizanie Existujú dva typy tlačív na podanie daňového priznaniaZákladný rozdiel m...

Marian Varga

11. február 2016

Ako neplatiť daň z predaja nehnuteľnosti? Ukážeme vám, ako na to
Daňové priznanie
Ako neplatiť daň z predaja nehnuteľnosti? Ukážeme vám, ako na to

 Aktualizácia: 28. január 2021 Týka sa vás daň z predaja nehnuteľnosti, ak ste zdedi...

Milan Polician

14. február 2016

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Online daňové priznanie 2024 (za rok 2023)

Vyplňte si online daňové priznanie (typu A a typu B - s paušálnymi výdavkami) bez chyby za pár minút. Už viac ako 35 205 spokojných používateľov.

Vyplniť daňové priznanie online

Ak nájdete lacnejšiu aplikáciu, dorovnáme vám cenu

Využilo už viac než 35 205 spokojných užívateľov