Prinášame vám záver trilógie článkov o práci v zahraničí. Prečítajte si aj prvé dve časti:

 

 

V tomto texte si povieme, na čo našinec nesmie zabudnúť pred návratom z práce zo zahraničia naspäť na Slovensko.

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

 

Aby bol váš príchod zo zahraničia bezproblémový, nezabudnite pred ukončením pracovného pomeru v zahraničí získať potvrdenia pre evidenciu na slovenských úradoch.

 

Konkrétne si pred ukončením pracovného pomeru v zahraničí a pred vycestovaním na Slovensko vyžiadajte tieto formuláre: 

 

  • doklad o skončení pracovného pomeru
  • potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo všetkých zamestnaní (napr. Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung; Lohnzettel; Jaaropgaaf; formuláre P45 a P60; Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti atď.);
  • formulár PD U1 / E301 v prípade, že sa chcete sa po ukončení pracovného pomeru vrátiť na Slovensko a evidovať sa na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, kde požiadate o dávky v nezamestnanosti na Slovensku;
  • formulár PD U2 / E303 o  exporte dávky; je potrebné o formulár požiadať v prípade, že ste splnili podmienky pre priznanie dávky v nezamestnanosti v zahraničí a máte záujem poberať dávky v nezamestnanosti na Slovensku;
  • formulár E104 pre potreby nemocenských dávok; 
  • formuláre na rodinné dávky, aby ste si mohli uplatniť vyplácanie rodinných dávok na Slovensku;
  • doklady o ukončení poberania sociálnych dávok v štáte, kde ste pracovali, alebo bývali;
  • formuláre pre daňové účely – na určenie daňovej rezidencie.

 

Evidencia na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) 

Po skončení pracovného pomeru a návrate na Slovensko zo zahraničia je potrebné požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak to stihnete do 7 kalendárnych dní od skončenia pracovného pomeru, do evidencie uchádzačov o zamestnanie vás úrad práce zaradí nasledujúci deň po skončení pracovného pomeru. Dňom zaradenia do evidencie uchádzačov za vás bude zdravotné poistenie platiť štát.

 

V prípade, že o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie požiadate po lehote 7 kalendárnych dní, do evidencie budete zaradený dňom podania žiadosti. Za obdobie medzi skončením pracovného pomeru a zaradením do evidencie ÚPSVaR si budete musieť vo vašej zdravotnej poisťovni zaplatiť pomernú časť odvodov na zdravotné poistenie ako samoplatca.

 

Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je potrebné podať osobne, na miestne príslušnom ÚPSVaR podľa miesta vášho trvalého pobytu.

 

Evidencia uchádzačov o zamestnanie na ÚPSVaR je dobrovoľná, avšak ak chcete požiadať o dávku v nezamestnanosti na Slovensku, musíte sa zaevidovať na príslušnom ÚPSVaR ako uchádzač o zamestnanie a predložiť formulár U1 (s jeho získaním vám veľmi radi pomôžeme v našej materskej spoločnosti TJ-Legal, s.r.o.)

 

Povinnosti voči Sociálnej poisťovni na Slovensku

Oznamovacia povinnosť voči Sociálnej poisťovni výrazne závisí od vašej životnej situácie, a preto odporúčame preveriť si vaše povinnosti priamo v pobočke Sociálnej poisťovne.

 

Povinnosti voči zdravotnej poisťovni na Slovensku

Po ukončení práce v zahraničí máte povinnosť sa do 8 dní prihlásiť v zdravotnej poisťovni na Slovensku. V prípade, ak ste v zahraničí pracovali menej ako 6 mesiacov, je potrebné prihlásiť sa v tej poisťovni, v ktorej ste boli poistený pred odchodom do zahraničia. Ak práca v zahraničí trvala viac ako 6 mesiacov, po návrate na Slovensko máte nárok na výber ktorejkoľvek poisťovne.

 

Prihlášku na vznik verejného zdravotného poistenia je potrebné podať spolu s potvrdením o zániku zamestnania v zahraničí a s potvrdením o zániku zdravotného poistenia v zahraničí.

 

Povinnosti voči slovenskému daňovému úradu

Na konci kalendárneho roka je potrebné podať si na Slovensku daňové priznanie, v ktorom uvediete všetky svoje príjmy (aj zo zahraničia).

 

Povinnosti voči zahraničnému daňovému úradu

Po ukončení práce v zahraničí odporúčame preveriť si povinnosti voči daňovému úradu v zahraničí. V určitých prípadoch vám daňové priznanie odporúčame podať, aj v prípade, ak nevznikne povinnosť podávať si ho. Vďaka podaniu zahraničného daňového priznania vám daňový úrad môže vrátiť časť dane zaplatenej v zahraničí.

 

Chcete vedieť, či máte nárok na vrátenie dane zo zahraničia? V závislosti od krajiny môže ísť o až tisíce eur, na ktoré vám môže vzniknúť legálny nárok. V našej materskej spoločnosti TJ-Legal, s.r.o. vám váš nárok overíme pri úvodnej bezplatnej konzultácii.

 

Zdroje: eures.sk, upsvr.gov.sk

 

Daňové priznanie rýchlo a jednoducho!

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

 

Vylúčenie zodpovednosti:
 
Obsah článku je aktuálny k dňu jeho uverejnenia, ak nie je uvedené inak. Prosím berte na vedomie, že aktuálne články, blogy alebo videá na stránke mojedane.sk zahŕňajú všeobecné informácie o danej problematike a teda nepredstavujú odborné či daňové poradenstvo poskytnuté v konkrétnej situácii.

Prečítajte si tiež

Daňové priznanie - lehota podania
Daňové priznanie
Daňové priznanie - lehota podania

 Lehota a spôsob podania daňového priznania Daňové priznanie je potrebné podať ...

Marian Varga

17. január 2016

Zahraničné príjmy a dvojité zdanenie
Daňové priznanie
Zahraničné príjmy a dvojité zdanenie

Aktualizované: 7. januára 2021  Príjmy zo zdrojov v zahraničí a vylú...

Marian Varga

10. február 2016

Daňové priznanie typ A a B
Daňové priznanie
Daňové priznanie typ A a B

danove-prizanie Existujú dva typy tlačív na podanie daňového priznaniaZákladný rozdiel m...

Marian Varga

11. február 2016

Ako neplatiť daň z predaja nehnuteľnosti? Ukážeme vám, ako na to
Daňové priznanie
Ako neplatiť daň z predaja nehnuteľnosti? Ukážeme vám, ako na to

 Aktualizácia: 28. január 2021 Týka sa vás daň z predaja nehnuteľnosti, ak ste zdedi...

Milan Polician

14. február 2016

Ľuboslava Pavolková

Easyforms

Online daňové priznanie 2024 (za rok 2023)

Vyplňte si online daňové priznanie (typu A a typu B - s paušálnymi výdavkami) bez chyby za pár minút. Už viac ako 35 205 spokojných používateľov.

Vyplniť daňové priznanie online

Ak nájdete lacnejšiu aplikáciu, dorovnáme vám cenu

Využilo už viac než 35 205 spokojných užívateľov