Ako si vypočítať paušálne výdavky v daňovom priznaní typu B?

25. júl 2024

Autor Šimon Briatka

Slovenská daňová legislatíva umožňuje živnostníkom a iným SZČO znížiť si základ dane uplatnením tzv. paušálnych výdavkov, resp. výdavkov percentom z príjmu. Ide o fiktívne výdavky, ktoré predstavujú ideálnu voľbu pre fyzické osoby - podnikateľov, ktoré majú nízke skutočné výdavky.

 

 

Ako si vyrátať ich výšku v daňovom priznaní typu B?

 

Kto si môže uplatniť paušálne výdavky?

Predtým, než prejdeme k mechanizmu výpočtu, si povedzme čosi o tom, kto si vlastne môže paušálne výdavky uplatniť.

 

Tento inštitút je k dispozícii všetkým živnostníkom a iným SZČO, teda fyzickým osobám podnikateľom. Nemôžu si ich uplatniť právnické osoby, ani fyzické osoby nepodnikatelia, teda ľudia s príjmom iba zo závislej činnosti, ale ani živnostník, ktorý je celý rok platcom DPH. 

 

To, či si živnostník uplatní paušálne náklady, je plne v jeho réžii.

Môže sa totiž rozhodnúť aj pre uplatnenie skutočne preukázateľných výdavkov (ktoré vie doložiť platným dokladom o úhrade a obstaraní, napr. faktúrou či bločkom z pokladnice). Oplatí sa mu to predovšetkým vtedy, ak sú vyššie ako vypočítané paušálne.


Ako to zistiť?

 

Výpočet paušálnych výdavkov

Spôsob výpočtu paušálnych výdavkov v daňovom priznaní typu B je pomerne jednoduchý.

Predstavujú totiž 60 % z celkových dosiahnutých zdaniteľných príjmov podnikateľa v tom-ktorom roku. Ich výška je však obmedzená sumou 20.000 eur.

Poznámka: k paušálnym výdavkom si môže živnostník pripočítať aj uhradené sociálne a zdravotné poistenie (odvody). 

 

Ilustrujme si výpočet na dvoch príkladoch:

 

1. Živnostník Igor dosiahol v roku 2023 zdaniteľné príjmy zo živnosti na úrovni 27.000 eur. V akej výške si môže uplatniť paušálne výdavky?

Výpočet:

  • 60 % z 27.000 eur = 16.200 eur.

Igor si môže uplatniť paušálne výdavky až vo výške 16.200 eur. Keďže táto suma je pod hranicou 20.000 eur, môže si ich uplatniť v celej výške.

 

2. Živnostníčka Petra dosiahla v roku 2023 zdaniteľné príjmy zo živnosti až vo výške 45.000 eur. V akej výške si môže uplatniť paušálne výdavky?

Výpočet:

  • 60 % z 45.000 eur = 27.000 eur.

Hoci 60 % z Petriných zdaniteľných príjmov je až 27.000 eur, Petra si môže uplatniť paušálne výdavky iba vo výške 20.000 eur, pretože taká je zákonom stanovená hranica. Môže si k nim však prirátať sociálne a zdravotné odvody.

 

Paušálne výdavky v type B aj online

Vedeli ste, že daňové priznanie živnostníka s paušálnymi výdavkami si vyplníte aj v online aplikácii Easyforms Mojedane?

 

Navyše, nemusíte robiť žiadne výpočty!

Aplikácia za vás na základe zadaného príjmu, uhradeného poistného a uplatnených daňových bonusov či nezdaniteľných častí dane všetko vyráta. Či už ide o výšku daňovej povinnosti či výšku paušálnych nákladov, výpočet prebehne automaticky.

Vy tak už po 15 minútach máte vyplnené daňové priznanie typu B online, s garanciou správnosti na základe vami zadaných údajov. 

 

Okrem toho - vedeli ste, že ak nájdete lacnejšieho konkurenta, dorovnáme vám cenu?

Šimon Briatka

V oblasti PR a komunikácie som začal pôsobiť ešte v roku 2014, počas vysokoškolského štúdia. Dnes pracujem na marketingovom oddelení  materskej spoločnosti tejto aplikácie - TJ-Legal, s.r.o.

Vyplňte si svoje daňové priznanie online ešte dnes.

Je to jednoduché, rýchle a bezpečné.

Platby sú zastrešené overenou platobnou bránou TrustPay.